0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Pergetés

Kora tavaszi ultralight pergető tanácsok

Amennyire nem volt kemény az idei tél, olyannyira elhúzódott. Igaz február végén egy- két alkalommal már májust idéző hőmérsékletek alakultak ki, ennek ellenére a régi mondás nem igazolódott be, ugyanis Sándor, József és Benedek nem hozták a várva várt meleget…

Hetek óta vártam már az igazi tavasz beköszöntét és a domolykó szezon kezdetét, ehelyett egyre elkeserítőbb időjárás vette birtokba a Kárpát- medencét. A változékony, szeles, esővel, hózáporokkal tarkított napok nem sok reménnyel kecsegtettek számomra, pláne, hogy az ilyenkor kapókedvében lévő süllőkre és csukákra nem lehetett horgászni.


Hiába vártam, Sándor, József és Benedek nem hozták a meleget.


De a horgászvér hajtott, így a cudar körülmények és a csupán 5 fokos víz ellenére a hétvégét kedvenc kis folyócskám vallatására szántam. Szombat délelőtt az erdőbe „menekültem” a fagyos szél elől és főként a mélyebb gödrök, nagy kanyarok, alámosott partoldalak környékén lévő langós vízen próbálkoztam. Délután pedig az előbújó nap miatt a folyó gáttal szabályozott, gyorsan szaladó részére mentem, amelyet a magas vízállás miatt eddig nem tudtam megközelíteni.


A jeges szél elől az erdőbe „menekültem”…… és a mélyebb gödröket vallattam halfogás reményében.Délután pedig egy más jellegű szakaszra mentem, amelyet eddig a magas vízállás miatt nem tudtam megközelíteni.


Célom az volt, hogy mindenképpen elkerüljem a tilalom alá eső halfajok megfogását, valamint elcsípni egy- két fejes domolykót. Ehhez igazítottam a felszerelésemet és a csalikat is. Az erdei cserkelés megköveteli a rövid horgászbot használatát, mert ezzel sokkal könnyebb az ágak között manőverezni. Azonban kellően érzékenynek is kell lennie a kis műcsalik illetve a domolykó puha szája miatt. A könnyű bothoz kicsi, de megbízható fékrendszerű és kiváló zsinórképpel rendelkező orsó illik.


Jó párost alkot a WIZARD Samurai Spin 180 centis változata és az 1000-res méretű WIZARD Spin orsó.


Ha domolykózásról van szó, akkor számomra csak a monofil zsinór jöhet szóba, azok közül is az alacsony nyúlású, nagy szakítószilárdságú, és jó kopásállósággal rendelkező termékek, mint például az ENERGOTEAM Power Spin damil 0,20 mm átmérőjű változata. A gyors csalicserét pedig az L&K Duo Lock Snap gyorskapocs segítette, melynek „triplanullás” változata minden Ultra Light pergető igénynek megfelel.


Kompromisszumnetes monofil zsinór domolykó pergetéshez.Minden Ultra Light pergető igénynek megfelelő gyorskapocs.


Csalik terén a természetes színű pici twistereket és a kisebb wobblereket variálgattam a vízmélységtől függően. Az első akció előbbire érkezett határozott rávágás formájában az egyik mély részen. Kapásából ítélve süllőre gyanakodtam, de szerencsére tévedtem: egy testes domolykó kívánta meg az apró féregutánzatot.


A süllőnek hitt domolykó.Nagyon vékonyan akadt, de a WIZARD tűhegyes horga jól tartott.


A következő kapásra majdnem alkonyatig kellett várni. Egy hosszú kanyar után egy nagy fa dobta meg a vizet, ahol a mélység is jónak tűnt. Óvatosan belopakodtam a lábszárközépig érő parti mocsárba, majd onnan sodrásnak felfelé dobtam el wobblerem. Körülbelül másfél méter tekerés után elemi rántással érkezett a kapás. A hal egyből a part széli susnyába menekült, de idejében ki tudtam fordítani onnan. Ezután megindult sodrásnak felfelé és próbált a fenéken lévő elhalt növényzetbe furakodni. A kristálytiszta vízben a fárasztás minden pillanatát láttam, ami hihetetlen élmény volt. Végül jópár kör után ellenfelem kellően elfáradva feküdt fel a víz tetejére, amelyet kihasználva határozottan tarkón ragadtam a kapitális domolykót.


A kiemelés előtti pillanatban már kellően elfáradt ellenfelem.Kezemben a kapitális domolykó!A felszerelés ezt az akadályt is gond nélkül vette.A legszebb pillanat, amikor visszaadhattam a szabadságát.


Írta és fotózta: Ország Bálint
Forrás: energofish.hu

Itt tudsz vásárolni: Wizard Samurai Spin Pergető Botok
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk