Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók
Modern konyhapeca
Az eredményesség érdekében néha kompromisszumokat kell kötnünk. Ilyen, ha a hagyományos csali helyett, az új fejlesztésű csalogató anyagokat és csalikat használjuk. Használjunk pelletet a feeder kosárba, használjunk különlegesen kisúlyozott, „savval” ízesített horogcsalikat, és az eredmény nem marad el.A modern horgászok
A jóhorgász folyamatosan kísérletezik. Folyamatosan keresik a legjobb, leggyorsabb megoldást ahhoz, hogy a hal felvegye a horgot. Azonban nagyon sok, túlnyomórészt olyan horgász lakja kicsi hazánkat, akiknek erre nincs idejük. Nekik nem marad más választásuk, mint azt használni, amit elérnek a horgászboltokban. Hogy ők is modern horgászok legyenek, nem kell mást tenniük, mint megvenni az új fejlesztésű csalikat. A Carp Zoom kínálatában évről évre egyre több olyan termék jelenik meg, ami a modern horgász kelléktárából nem hiányozhat.
Pure pellet a kosárba
Évek óta eredményesen használják a horgászok a különböző pelleteket, csalinak vagy akár kosárba töltve is. A Carp Zoom Pure Pellet nem más, mint az eddig bevált pelletek gyári őrleménye. A piros színű a RED Halibut pellet, a fekete a BLACK Halibut pellet őrleménye. A NATUR színű egy másik fajta pellet, a CARP pelletből készült. A frissen őrölt, és osztályozott szemcseméretű etetőanyaggal semmi más dolgunk nincs, mint felvizezni, rostán áttörni és kosárba tölteni. A RED és a BLACK lassabb oldódású, magasabb beltartalmú. Ezeket hosszabb várakozási ideig lehet a vízben hagyni. A CARP őrlemény inkább a gyors úgynevezett „rapid” horgászatokhoz ajánlott, gyorsabb oldódású, könnyebb szerkezetű.
Három szín, két működési mechanizmus
Tipp:
Aromával is ízesíthetjük a pellet etetőanyagunk. Ha cukorbázisú aromát használunk, akkor az oldódásunk lassabb lesz, ha olajbázisú aromát használunk, akkor gyorsítjuk ezt a folyamatot.
Érdemes lehet akár rétegesen tölteni a kosarat, hogy a különböző pellet őrlemények a megfelelő időben fejtsék ki a hatásuk.
Lebegő vajsav
A PURE Pellet használatakor elsősorban arra támaszkodunk, hogy a hal nem a csali, hanem az etetőanyag miatt kerül horogvégre. Mégis nagyon fontos kérdés, hogy ez hogyan történik. A pellet a kosárból kioldódva egy kisebb kör alakban elterül az aljzaton, és ha mindent jól állítottunk össze, akkor ennek közepén ott lesz a csalink (és persze a horog is). A hal, ahogy eszi az etetőanyagot, akarva akaratlanul felszívja a csalit is. Kérdés, hogy akkor kell-e ezt valójában ízesíteni? A válasz természetesen igen, mert az külön is vonzó lehet a halaknak, így mindenképpen előbb találja meg azt. Mind ezek mellett rájöttek, hogy a nagyon könnyű, a vízben csak lebegő, vagy a horgot éppen meg nem emelő csalikat a halak (ponty, kárász, keszeg, compó) milyen könnyen felszívja. Persze a horgot is vele együtt. Ezeket a csalikat wafters csaliknak hívják. A Carp Zoom kínálatában két csali család kerül forgalomba, az első a Feeder Competition Method Wafters, a másik a vajsavas variánsa, rövidítve NBC (azaz n-butyric acid). Elsőre szúrós szag, alapjaiban egy fermentálódó élelemre utal, ez a halaknak azt jelenti, könnyebb megemészteni. Ezeket a horogcsalikat elsősorban csalitüskére érdemes feltűzni, hiszen így működik a leghatékonyabban, a horgot érdemes minden esetben szabadon hagyni.
Csak a színben van eltérés (9 ill. 11 mm méretben kapható)
Tipp:
Vágjunk félbe két különböző színű csalit, és két felet tűzzünk a csalitüskére. Így egy színben is figyelemfelkeltő csalit kapunk.
Anyaga puha, könnyen összenyomható, de nem esik szét
Anyaga puha, könnyen összenyomható, de nem esik szét
Végszerelék 2 perc
Az eredményességnek része a megfelelő végszerelék összeállítás is. Alapja az új Gubancgátlós Fanatic Method Feeder kosár. Ez valójában egy tovább fejlesztett klasszikus method kosár. Egyik újdonság a csalitartó mini tálca. Ennek segítségével a csalink mindig ugyan ott marad, töltéskor nem nyomjuk szét, dobáskor nem esik ki az etetőanyagból. A másik újdonság a hosszúra hagyott gubancgátló cső. Ennek előnye elsősorban a hosszabb előkék használatakor nyilvánul meg, mert nem fog a végszerelékünk gubancolódni. Vagyis a kora tavaszi vagy késő őszi időben is használható átalakítás nélkül. A főzsinór és az előke közé érdemes gyorskapcsot tenni, mert nagyban megkönnyíti a dolgunk, amikor előke cserére kerül a sor. Általában a végszerelékeim csúszóra, azaz elhagyóra szerelem, mert egy esetleges szakításkor, a halnak nem kell a kosarat magával húznia. A horgot (mikró vagy szakáll nélküli), ilyen esetben pár nap alatt kidolgozza (kilöki) a szervezete, így egy kisebb sebbel megússza a kalandot. A másik lehetőség, ha a főzsinór végébe megfelelően nagy forgókapcsot kötünk, és azt egyszerűen belehúzzuk a kosár aljába. Az így kapott fix szerelékkel távolabbi horgászatok alkalmával jobb akadásokat érhetünk el. Illetve van még egy közbenső megoldás, amikor a főzsinórra, a kosár fölé egy gumi ütközőt húzunk, és azzal rögzítjük a kosarat. Ha szakad, akkor ez a kis gumi könnyen lejön, és nem okoz problémát, mert a kosarat el tudja hagyni a hal.
Csali, tálcán felkínálva a halaknak
Hal-tál
Bár a „fogd meg és ereszd vissza” mozgalom egyre növekvőben van itthon, azért a halfogyasztók tábora is jelentős. Nem szabad megfelejtkezni arról, hogy mi Magyarok nagyszerű gasztronómiai, jelen esetben hal-gasztronómiai kultúrával rendelkezünk. Ha követjük, azt, amit nagyapáink vallottak, hogy mindent szabad, de csak mértékletesen (horgászok számára ezt a területi jegy adja) akkor tettünk valamit a jövőért, s ha halat fogyasztunk, akkor a saját egészségünkért is. Mindezeket alapul véve, igen, néha lehet hazavinni egy-két pontyot, hogy ízletes halászlevet főzzünk a családnak. Vagy érdemes pár keszeget megpucolni, hogy azt szabadban egy tárcsán ropogósra süssük. Ezek élmények, amelyek legalább annyira fontosak, mint egy-egy jól sikerült horgászat. A sikeres horgászathoz pedig nem kell más, mint a modern, „fogásra született” csalikat használni.
A leggyakrabb halaink szeretik a pelletet
Forrás: Carp Zoom Team
http://www.fisch.hu3 embernek tetszik
- TIPP6 990 FtKosárban:db
- TIPP14 990 FtKosárban:db
- TIPP11 990 FtKosárban:db
- TIPP10 791 FtKosárban:db
- TIPP4 490 FtKosárban:db
- TIPP3 490 FtKosárban:db
- TIPP1 490 FtKosárban:db
- TIPP8 991 FtKosárban:db