0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Horgászvíz

Nógrád vizei 1.rész

Horgászataim alkalmával sokat tűnődöm azon, hogy kedvenc horgászvizeimet miért nem ismerik és látogatják idegen horgászok. A vizek minősége kis túlzással tökéletes, halállományuk bőséges, a táj ahol elhelyezkednek pedig mesébe illő. Akkor mégis mi lehet a probléma amiért a vizek nem ismertek? A válasz nem más mint az, hogy sajnos az Észak-Magyarországon elhelyezkedő Nógrád-megye nagy távolságra van sok horgásztársnak, így inkább előnyben részesítik a Közép-Magyarországon elterülő, könnyebben megközelíthető horgászvizeket.A most induló cikksorozatom célja nem más, mint, hogy bemutassam Nógrád-megye vizeit és buzdítsam a horgásztársakat, hogy amennyiben kedvük és idejük úgy engedi, akkor látogassanak el ezekre a tavakra, mert nem mindennapi élményekkel gazdagodhatnak.

De mennyire is lenne hiteles egy horgászvíz bemutatása, ha nem látogatok el a vízpartra egy-egy peca erejéig? Szerintem nem sokan adnának a szavamra, éppen ezért csak olyan vizekről fogok írni, ahová előtte ellátogatok és képekkel alátámasztva fogom a bemutató cikkeket megírni.

Minden tónál egységesek lesznek a felszereléseim. 2 feeder bot, botonként más végszerelék. Az egyik boton drótkosaras, hosszúelőkés végszerelék lesz, mellyel a tó keszegállományát fogom faggatni, míg a másik boton egy method végszerelék lesz, mellyel a pontyokat fogom üldözőbe venni.

De melyik tóval is kezdhetném a cikksorozatot, mint a szívemhez legközelebb álló Tábpusztai Víztározóval.
Nógrád-megye északi részén, Varsány és Nógrádsipek települések között helyezkedik el ez a 10 Ha kiterjedésű völgyzárógátas víztározó, mely a 90-es években mesterséges úton jött létre. A mederfenék enyhén iszapos, a vízmélység átlagosan 2 méter, azonban a zsilip környéki részen 4-6 méteres mélység is előfordulhat. A parttól kb. 70 méterre húzódik egy patakmeder, melynek medrében előszeretettel tanyáznak a kapitálisabb méretű pontyok.

A tó egyesületi kézben van, azonban ez egyáltalán nem hátrány, ugyanis évente legalább 5-6 alkalommal történik telepítés, ezzel biztosítva a folyamatos halfogást a tagoknak és az ide látogató horgászoknak. Az egyesület vezetősége kiemelt feladatának tartja a tó környezetének tisztántartását és fejlesztését, ezért évente több alkalommal rendeznek társadalmi munkát, melynek keretein belül a tagok egy kis bográcsozás és nevetgélés közben rendbe rakják a partszakaszt, illetve a horgászok kényelmét biztosító beülőket és nyársaló helyeket alakítanak ki.

A halállomány bőséges és szinte minden halfaj megtalálható benne, ezért lehet az ember akár finomszerelékes, pergető vagy épp megszállott harcsahorgász, mindenképp eredményes horgászatot tudhat majd a háta mögött az, aki ide ellátogat.

Aki szeretne egy igazán pörgős keszeg horgászatot, annak nincs más dolga, mint kb. 20 méter távolságra kiklipszelni a zsinórt, majd 4-5 alapozó dobás után élvezni a 1,5-2 percenként érkező kapásokat.
Tipp: Tapasztalataim alapján az Etangot nem szabad kihagynunk a keverékünkből, melyet ha még fogósabbá akarunk tenni, karamellás aromával felturbózhatjuk. A tűzőszúnyog elhagyható, ugyanis a tóban élő keszegek a legjobban a csontiért vannak megőrülve.(Ajánlott recept: 1 kg Carpzoom Competition Zoom Big Bream, 1kg Carpzoom Competition Zoom Etang, 1 kg löszös agyag, fél flakon karamellás dipp és fél kiló angolmorzsa)

Amennyiben valaki a pontyokat szeretné üldözőbe venni, ajánlom, hogy egyik bottal a parttól 70 méterre húzódó patakmedret célozza meg, másik botjával pedig kereső horgászatot végezzen, ugyanis meglepően sok helyen megtalálhatja a tóban élő bajszosokat.

A legjobban a Competition Zoom Super Carp és a Feeder Competition epres-halas keverékek váltak be nálam. A halat mindkettővel egyformán lehetett húzni.

Csalinak én minden esetben minibojlit használok (íze majdhogynem mindegy), ugyanis a „tábi pontyokat” szinte megbolondítja az apró, 8mm-es golyókból kiáramló attraktorok illata.

A cikk írását megelőzően 5 órát töltöttem horgászattal a tónál. Ezalatt az idő alatt sikerült kb. 20 kiló fehérhalat illetve 16 kiló pontyot fognom.

(A megfogott fehérhalállomány egy része, valamint a leg fotogénebb ponty.)

A számok magukért beszélnek. Ennyi idő alatt a 36 kilós fogás azt bizonyítja, hogy bizony egy egyesületi tó is megtudja állni a helyét az agyontelepített tavakkal szemben. Buzdítok minden horgászt, hogy amennyiben idejük úgy engedi, látogasson el erre a tóra. A pozitív élmények borítékolva vannak mindenki számára.

Forrás: fisch.hu
  • Jó írás és szép fogás, várjuk a többi cikket is.
    Minkó Lajos2017.08.30. 10:13:22Tetszik
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk