0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Nyári kaland - Nyárnyitó az Imperial termékeivel

Magam mögött hagyva az iskolát végre elkezdődhetett az a két hónap, ami rengeteg új kalandot, izgalmat rejt magában. Első túrámat édesapámmal kezdtük meg az egyik kedvenc vizemen, Búcson, ami a lakhelyünktől 23 km-re található. Maga a tó 15 hektáros, végét sűrű nádas övezi, ahol rengeteg természetes táplálék találtatik meg a halak számára.
Július 10-én pénteken késő délután érkeztünk meg. Úgy éreztem, hogy ezen a pár napon a tó mélyebb részében majd eredményesebbek lehetünk. A bóját a horgászhelyünkkel szemben lévő túlsó parttól visszább, 15 méterrel helyeztem el.


A bója kb. 120 méter távolságban található a horgászállásunktól


A vízbe belógó fa nagyon jó haltartó hely, ahol több nagy testű ponty is meghúzza magát napközben az árnyékban


A tó többi részéhez képest ezen a részen elég kemény mederfenékkel találkozhatunk

A helyválasztás, bójázás után következhetett az etetés, végszerelékek behordása. Etetésem legfőképpen főtt magvakból állt: kukorica, borsó, búza, repce, na és persze bojliból. Na de ha már a bojlikról van szó, akkor elmondanám, mit is hoztam magammal erre a túrára. Az egyik botommal a Monster-Liver 20 mm-es golyókkal vettem üldözőbe a halakat, amelyet IB Carptrack Amino Dip Monster-Liver-rel bolondítottam meg. A másik botomra a meglehetősen jól működő Banana bojlit tettem 20 mm-es változatban, amelyet egy sárga technopufival emeltem ki.

Behúzásnál a stratégiám az volt, hogy az egyik botomat a bójához, a másikat pedig azon túl az akadóhoz közel helyezem el. Elképzelésem szerint a Monster-Liver intenzív májas jellegű bojlival sikerül majd kicsalogatnom néhány szebb pontyot az akadóból.
Teltek múltak az órák, éjfélt ütött az óra, mire megérkezett az első ponty. Egy szem 20 mm-es Banana bojlira éhezett meg. Gyors fotózás, visszaengedés és már eveztem is vissza az etetésre. Mire kiszálltam a csónakból már láttam, hogy édesapám a kapásjelző hallatára rohan a botja felé, s ránt be neki. Erőteljes húzása ellenére nagyobbnak saccoltuk, mint amekkora volt. De így sem csüggedtünk, gondoltuk majd még lesz időnk megfogni azt a pontyot, amiért jöttünk.
Reggeli órákban füstölős kapásra ugrottam ki az ágyamból. Bevágást követően éreztem, hogy ez már nagyobb hal lesz. Mikor a matracra fektettem a gyönyörű tövest, láttam, hogy ott virít a szájában a dupla 20-as Monster-Liver, amely az akadó mellől jött.A nappali hőségben alábbhagyott a nagyobb pontyok kapókedve. A kisebb pontyoké viszont annál inkább, velük ellentétben mindent felvettek. Több apró trükköt is kipróbáltunk azok elkerülése céljából, kisebb-nagyobb sikerrel.Szerelékem, amit ezen a horgászaton alkalmaztam egy egyszerű blowback kötésből áll. Az előkém 25 librás szakítószilárdságú fonott zsinór, melynek hossza 15 cm, amelyre 2-es méretű horgot kötöttem. A csali mellé néhány szem bojlit kínáltam fel az adott ízesítésből PVA zsinóron.Késő délután ismét behúztam végszerelékeimet az előző estéhez hasonlóan. Az etetésre ismét főtt magvakat szórtam. Az első etetéshez képest lényegesen kevesebb szemesanyagot juttattam be a vízbe, etetésem zömét főként bojli alkotta.

Beköszöntött a túra utolsó éjjele. Fejben összeszedett voltam és nagy izgalmakkal vártam, hogy végre sikerüljön egy termetesebb példányt horogra akasztanom.
Tapasztalataim szerint ezen a tavon éjjel lehetünk a legsikeresebbek. De valahogy ez a siker elúszni látszott. Egyetlen kapásunk sem volt az éjszaka folyamán, így hát nyugovóra tértem. Viszont hajnali 4-kor felcsillant a remény. Lassú, húzós kapásra ugrottam ki a sátramból és már szaladtam is a botom felé. Bevágást követően valahogy nem akart megmozdulni a hal, de aztán pechemre elindult az akadó felé. Mire a csónakba ültem volna sajnos leakadt. Bosszankodtam egy ideig, de hát mit tehet az ember? Nem kerülhetünk ki minden alkalommal győztesként. Csónakba szállva ismét behúztam a Monster-Livert az akadó mellé. Bíztam benne, hogy majd a reggeli órákba ismét elhúzza valami.Mikor reggel körülnéztem távcsővel a tavon, több túrásra lettem figyelmes az etetésemtől balra 10 méterrel. Ez jó jelnek tűnt, reméltem, hogy jó halak közelítenek a horgaink felé. Fél órával később meg is érkezett az egyik az etetésről. Pár perces fárasztást követően partra segítettük, gyors fotó, mérlegelés, és már úszhatott is vissza.


Banános bojlinak nem tudott ellenállni


Továbbá szinte hihetetlennek tűnt, rengeteg kapás érkezett még ezután. Volt, hogy egyszerre fárasztottuk édesapámmal a szebbnél szebb pontyokat. Ezek súlya 5-től 8,5 kilogrammig terjedt. Viszont a sok kapás közül az etetésről egyszer csak megszólalt az akadó mellőli botom. Bevágtam neki, s egy darabig ő sem adta magát. Már készültem a csónakhoz, nemhogy elkövetem ugyanazt a hibát, mint hajnalban, de most végre nem az akadó felé vette az irányt. Komótos oldalazós mozgásával tudtam, hogy ez már nagyobb hal lesz. Part közeléhez érve nem kímélte az orsóm fékjét, hihetetlen erővel rondított vissza a mélybe. Mikor sikerült a felszínre emelnem leírhatatlan boldogság tükröződött az arcomon. A ponty súlya 11,1 kg.
Összegezve a 3 napot elég jó eredményt értünk el. A jó helyválasztás és egyben a kiváló bojliknak köszönhetően nagyszerű túrát tudhatunk magunk mögött.
Legtöbb pontyot a Birdfood Banana 20 mm-el sikerült fogni. A meleg víz ellenére elnyerte tetszését a halaknak ez az intenzív csalogató hatású édes íz.
Kevesebb kapásom volt, de annál nagyobb méretű pontyokat sikerült fognom, nagyrészt a Monster Liver 20 mm-nek köszönhetően. Nappali órákban meglehetősen jól ki tudta szelektálni a kisebb, de annál nagyobb étvágyú pontyokat. Ez adta a legnagyobb pikkelyest is a túra során.
Mindenkinek kívánok sikerekben gazdag horgászatot, görbüljön!

C&R! :)
Szalma Gábor
Forrás: Szalma Gábor
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk