0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Szezonkezdés felmelegedő vizeken

Eljött a várva várt enyhülés, a tél lassan enged a szorításából és kiolvadtak a tavak. A vizeink lassan melegednek, és kezdődik a horgászszezon, melyet annyira vártunk.
A felmelegedő vizeken sok tényező befolyásolhatja eredményességünket, nézzük sorba milyen szempontokat, lehetőségeket vegyünk figyelembe.


Végre a parton


Nagyon fontos a helyválasztás, az adott terület vízmélysége.
Keressünk sekélyebb napsütötte részeket, ahova a bajszos barátaink a nappali órákban igen sokat tartózkodnak. Ha megvan a terület, igyekezzünk minél halkabban csobogás nélkül megközelíteni a helyet, hogy ne riadjanak el. Viszont ha az éjszakát is bevállaljuk, akkor a mélyebb részeket válasszuk, ha lehetőségünk van rá a törések napsütötte oldalát, mert a természetes táplálék többnyire ott fordul elő nagyobb mennyiségben.


A kiszemelt terület


A halak táplálék igénye még ilyenkor elég csekély így oda kell figyelni, hogy kevesebb, de attraktívabb csalogató anyagot használjunk etetésnek. Erre a célra kiválóan alkalmas az
Imperial Baits Carptrack pellet 4 mm változatban, apróra darabolt bojli, és egy kis mennyiségű aprómag, amit egy kis Inl és Inp kombinációval tehetünk vonzóbbá a halak számára.
A két attraktor használatával képezni tudunk egy kis felhőt az etetésen, így hamarabb rátalálnak a csalinkra.


Összeállított csalogató anyag


A horog köré készítsünk egy kis Pva tasakot, amiben szintén 4 mm-es pellet, illetve őrölt bojli van egy kis amino liquidel átitatva. Horog csalinak a Monster paradise-t, vagy az Elit strawberry-t 16-os méretben ajánlom, amit szintén kezelni lehet egy kis hozzá illő amino géllel.A felmelegedő vízben használjuk a Cold Water verziókat, amik kifejezetten a hideg vízre vannak kifejlesztve. Több vízoldékony anyagot, aminosavat és kivonatot tartalmaznak, hogy a hideg víz ellenére is kifejtse a csalogató hatását.
Itt szeretném kiemelni 2016-os újdonságunkat a Birdfood Banana bojlit amit, nagy odafigyeléssel alkottunk meg kifejezetten a hideg vízre való tekintettel.Ez a Cold Water verzió nem kevesebb, mint 20%-al több, vízoldékony összetevővel lett kiegészítve. Növelt bárány tejet és alkoholbázisú aromát és NHDC-t is tartalmaz. Ezáltal kétszer gyorsabban dolgozik a vízben, mint a sima Birdfood Banana bojli. Élénk színének köszönhetően a vízben figyelemkeltő hatása van.


Gyakorlottab horgászok saját maguk is elkészíthetik ezt a kiváló csalit


Amino géllel kezelt Banana bojli hosszan tartó csalogató hatást vált ki, így a nagy pontyok nem tudnak ellenállni neki.


Aminó géllel kezelt bojli pár percel a vízbeérkezés után


Ejtsünk szót a végszerelékünkről is. Az a bizonyos „egy méter”! Talán ez egyik sarkalatos pontja a sikerességünknek. Én ebből most csak a horogelőkét emelném ki, mert később ezt is alaposan kivesézzük majd.
Szóval, 6-8-as méretű vastag húsú horgot használjunk, mert véleményem szerint ez jobban tart a hal szájában, nem okozunk neki nagy sérülést. Mivel a sekély részek általában part menti nádasok közelében helyezkednek el, így a halak riadalmukban beszaladhatnak a nádasba, akadóba, de a horognak tartani kell, hogy ne legyen halvesztésünk.
A horgot csomómentes kötéssel D-rigben szoktam kötni 25 librás fluocarbonból 35 cm hosszban.
Hogy miért kötöm így a horgot?
Mert a csali mérete nem befolyásolja a hajszálelőke hosszát.A tavaszi horgászat alatt sűrűn változtatom a csali felkínálási módját, kísérletezek. A csalin apró változtatás is eredményt hozhat, például egy darabka szivacs, egy fél V-Pops bojli, de nem utolsó sorban Carptrack Liquid Powder paszta, ezek mind befolyásolják a hajszálelőke hosszát, viszont a D-riggel ez kiküszöbölhető! A lehetőségek tárháza végtelen.


A csalink bevetésre készen


A halak ilyenkor állandó mozgásban vannak, így nekünk kell megkeresni őket. Lehetőségeinkhez képest minél nagyobb területet horgásszunk meg. Egyik botunkkal Pva tasakokkal keressük a halakat. Figyeljünk, hogy hol mozognak. Egy burvány, egy fordulás, árulkodó jel lehet.

Sikeres horgászatot kívánok mindenkinek.

Éles Attila „Szunyi”
Imperial Baits Hungary Team
Forrás: Éles Attila
  • Köszönöm,viszont kivánom!!!
    Borcsok Szabolcs2016.03.04. 12:01:14Tetszik
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk