0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Távdobásból jeles: a Pro és a Neo Cast orsók

Mindig is tudtuk, hogy a legpontosabb zsinórfektetés a wormshaft tengellyel ellátott zsinórrakó rendszerek privilégiuma, és ha még ezt megspékelik az extra lassú dobemeléssel, azt hiszem, többet nem is kívánhatunk a zsinórrakás minőségét illetően. Ha még hozzáteszem azt is, hogy a szóban forgó pontyos orsó(k) gyorsfékkel ellátott, azt hiszem, nem csak nekem szalad össze a nyál a számban. Legújabb pontyos orsóinkról hulljon hát le a lepel, az Energofish történetének legkomolyabb távdobói, a CXP Pro és Neo Cast 150+ névre hallgató orsók reményeink szerint sok-sok pontyhorgásznak tetszeni fog majd!

A mindkét változat esetében tapasztalható mérnöki pontosságú zsinórrakás hosszabb, távolabbi dobásokat eredményezett. És valóban, a csigatengelyes rendszerhez kapcsolódó lassított dobemelés hibátlan zsinórképet produkál, a zsinórmenetek 2-3 milliméterre pontosan egymás mellé, egymást átfedve kerülnek a dobra, így egymásba vágódásuk esélye egyenlő a nullával. Dobáskor a széles zsinórkarikák akadálytalanul futnak le a dobról, a bojlis botokon található óriás keverőgyűrűkön való csekélyke súrlódás a 150 méter fölötti dobások kivitelezését szemernyit sem hátráltatja.


A Carp Expert Pro Cast és a kissé lebutított, olcsóbb Neo változat debütálása augusztus végére esettA szerencsés egybeesés: állványomon az új CXP Piave jelzők, botomon pedig a Pro Cast 150+ várták a pontyok jelentkezésétTökéletes zsinórkép a nagyon komoly paraméterekkel rendelkező Pro Cast 150+ orsónHatalmas méreteit a kecsesen elvékonyodó hátsó traktus tompítja……no meg persze a kikönnyített, jelentős grammoktól megszabadított rotor


Mindkét orsó nagyon komoly zsinórbefogadó képességgel rendelkezik. Az orsók dobján feltüntetett 0,40mm/320m adat a valóságban 0,30mm/550m-re fordítható le. A dobok hiánytalan - a legnagyobb dobások elősegítését eredményező - feltöltéséhez csak a nagy kiszerelésű (600 m, 1000 m) zsinórok közül választhatunk. A távdobáshoz legideálisabb 0,25-ös monofilból természetesen az 1000 méteres spulnikból válasszunk!


A legnagyobb dobások érdekében a dobot teljesen emeljük ki, helyezzük felső állásba, hogy a dob alsó pereme a rotor vonalával azonos magasságában álljonJó dobástechnikával, 3-3,5 libra közötti tartományú bojlis bottal, 110-125 gramm körüli ólomsúllyal gond nélkül dobhatunk 150 méter fölé


A zsinórral feltöltött állapotban 673 grammot nyomó orsó nem jelent plusz terhet még az elnyúló fárasztások alatt sem, erről példás ergonómiája, kényelmi „berendezése" gondoskodik. Az orsó kecses talpa észrevétlenül simul bele az orsótartóba, míg finom tapintású hajtókargombja ujjbegyünkhöz idomul.


Nagy halak fárasztásánál van mibe kapaszkodni …… a hatalmas hajtókargomb előnyös fárasztáskor, vagy akár az üres szerelék kitekerésekorSzemléltetésképpen: a Carbon felirat C betűjétől (ki van engedve a fék) elég …a System szó utolsó betűjéhez csavarni a fékcsillagot a szükséges fékerő eléréséhez!


Egy vérbeli pontyos távdobó orsó használati értékét mi sem növelhetné jobban, mint egy jól eltalált gyorsfék. A CXP Pro és Neo Cast esetében elég egy negyed fordulat ahhoz, hogy a laza nyelető állásból a fárasztási pozícióba állítsuk a fékerőt!

Hogy továbbra is a fékrendszernél maradjunk, a Pro és a Neo Cast orsók másik mérföldköve a Carbon Drag System névre keresztelt óriás karbonlamellás mechanika. A kellő merevséggel, optimális anyagszerkezettel rendelkező (enyhén zsírozott) karbon lapokból készült féklamellák gondoskodnak arról, hogy semmilyen körülmény között ne tapadjon le a jól beállított fék.


Carbon Drag System, minden CXP Pro és Neo Cast orsóban!A Neo változat grafit és a Pro verzió alu dobjain dupla fém klipszet találunkA mással össze nem téveszthető orsóház csigatengelyes dobemelő mechanizmusra utalAz átlagosnál hosszabb csigatengely tárul elénk az orsó megbontása után az alsó és felső vezető csapokkalAz erő és tartósság jegyében: a soha nem látott vastagságú dobemelő tengelyt lemértem, 6,45 mm az átmérőjeA 37,5 mm-es átmérőjű tányérkerék, kemény és könnyűKomoly orsóhoz méltóan óriási zsinórvezető görgő szalad…… golyóscsapággyal megtámogatvaA Neo Cast olcsóbb árfekvését a Pro verzióhoz képest a grafit dob, és ugyanebből az anyagból készült pótdob, valamint a kettővel kevesebb csapágyszám eredményezi. 4:1-es áttételezésük megegyezik, ahogyan a zsinórbefogadó képességük, fékrendszerük és a hajtáslánc aprólékos részletei is.


A parthoz érő hal utolsó erejével küzd, most van igazán nagy szerepe a jól beállított féknek


Ahogyan a gyorsfék nyújtotta előnyöket, úgy az extra lassú dobemelés páratlan tökéletességét is nagyon hamar meg fogjuk szeretni. Nem túlzás azt állítani, hogy mindehhez hozzászokva, korábbi orsóinkról ezek a technikai újítások hiányozni fognak, és nem is kicsit. Aki egyszer rákapott az ízére, az többé nem mond le róla.


Egy jó tanácsot fogadjatok meg: ilyen zsinórkapacitású orsóhoz nagy kiszerelésű zsinórt válasszatok!
Forrás: Halmos Mihály
energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk