0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Tippek és trükkök a balatoni horgászathoz

Több mint tíz éve horgászom a Balatonon, szeretnék adni nektek néhány tanácsot erre a könnyűnek semmiképpen sem mondható vízre. Ha valaki elindul egy túrára, általában az a célja, hogy minél több és minél szebb halakat fogjon. Ehhez a két szemponthoz szükségünk van két alapvető dologra:

-Megfelelő hely
-Megfelelő csali


Megfelelő hely:

Ez az a szempont, ami ezen a vízen nagyon megnehezíti a horgászatot. Egy 78 km hosszú tóról beszélünk, az ember azt hinné, hogy itt aztán van választási lehetőség a megfelelő helyszín kiválasztására. Hát sajnos nincs. Nagyon kevés az a nyílt partszakasz ahova bárki leülhet, és nyugodtan élvezheti a természetet. Rengeteg a vízparti nyaraló, strand. Három helyszínen szoktam próbálkozni bajuszos barátaink becserkészésével. Tihany, Balatonszepezd, Révfülöp.
Ezeken a településeken vannak olyan nyílt, bárki számára elérhető helyszínek ahol el tud tölteni nyugodtan pár napot.
Ha megvan a megfelelő terület akkor már csak a bóják helyét kell megkeresni. A Balatonon ettől az évtől bojlis jeggyel már engedélyezték, a 350 m távolságba történő horgászatot. A helykeresésnél nagyon fontos, hogy legyen nálunk egy tapogató rúd, amivel tökéletesen feltérképezhető a mederfenék. Személyes tapasztalatom az, hogy itt a pontyok bandába verődve járnak. Próbáljunk meg olyan pályát választani, amely kevés iszappal borított, kagylós, így megfelelően tudja biztosítani az arra járó ponty csapatoknak a napi táplálékát.

Megfelelő csali:

Nagyon sokféle csalit kipróbáltam már ezen a vízen és messze-messze a legtöbb halat az Imperial Baits csalijaival fogtam. 7 éve kizárólag ennek a gyártónak a csali palettáját használom. Számtalanszor bizonyította fogósságát, példáúl az Imperial Baits Elite-Fish mixből készített bojli. Pár mondatban bemutatom hogyan készítem el ezt a golyót.

A két alap mix:
A mixhez adott plusz összetevők:
5 Kg Elite + 2 kg fish mixhez a dobozokban lévő összes adalékanyagot hozzákeverem. 18 – 24 mm méretben szoktam elkészíteni. A golyókat szerintem célszerű kőkeményre szárítani. A tó halfaunáját tekintve a fehér hal állomány nagyon magas. Puha bojlit ezek a termetes keszeg félék szétrágják, és nem kívánt halként fognak kapást okozni számunka. Például éjszaka 350 m-re egy keszegért bemenni, újra csalizni, újra húzni gondolom senkinek nincs kedve.

Etetés: Sokan azt hiszik, hogy a nagy vízterület miatt nagyon sokat kell etetni, van aki 100 kg bojlit eletet pár nap alatt. Hát nem tudom... Én próbálkoztam már nagy terület etetésével, és csak negatív tapasztalataim voltak. Ha a fenti sorokban leírtak alapján megtaláljuk azt az útvonalat, ahol a pontyok járnak, akkor pár marék etetéssel is hatalmas sikerünk lehet.Szerelék: A két botomat mindig más szerelékkel juttatom a megfelelő helyre. Az egyiket egy egyszerű elhagyós szerelékkel készítem el, amely nem áll másból, mint: 160 gr ólom, 90 cm leadcore, 2-es méretű horog csomómentes kötéssel.A szerelékem


A másik botomat Chod-riggel szoktam felszerelni és egy szem Imeprial Baits V-pop bojlival csalizom. Fehér színűvel vagy narancssárgával.

Időjárás: Az időjárás megpecsételheti a túránkat. Minden vízen nagy jelentősségel bír az, hogy merre fúj a szél, hideg-, melegfront van-e. A horgászok nagy része előnyben részesíti a markáns hidegfrontokkal tarkított időpontot. Azonban tudnunk kell, hogy a Balatonon nem szállhatunk vízre bármely időjárási körülmények között. Lehet, hogy elég merészek vagyunk és mindent megpróbálunk megtenni a kitűzött cél érdekében, de lehet, hogy az egész évben működő viharjelzés ezt nem teszi lehetővé. Ne kísérletezzünk nagy szélben vakmerő mutatványokat végrehajtani, mert nagyon könnyen baj érheti minket.

FONTOS, JÓ ELŐRE TUDNI: A balatoni vízirendészet segélyhívó száma: 1817)


Érkezik a vihar


Én mindig megpróbálom még a vihar előtt bejuttatni a végszerelékeket a vízbe. Ha fogok egy halat és még mindig másodfokú viharjelzés van akkor várok türelemmel és nem szállok vízre amíg le nem veszik legalább első fokúra a viharjelzést. Egy másik megoldás az lehet még, hogy kijelölünk egy olyan távolságot amit könnyedén meg tudunk dobni, és ezt a helyet a horgászat alatt folyamatosan kis mennyiségű etetőanyaggal etetjük.


Eredmény


Remélem tudtam segíteni nektek ezzel a pár tippel, mindenkinek kívánok rengeteg szép és minél nagyobb balatoni pontyokat.


Az én kitűzött célom


Elite+Fish recept:

Imperial Baits Carptrack Elite Mix 5 kg
Imperial Baits Carptrack Fish Mix 2 kg
Imperial Baits Carptrack Intense Fish Oil 300ml
Imperial Baits Carptrack in L 300 ml
Imperial Baits Carptrack in P 150 g
Imperial Baits Carptrack Liver 150 gForrás: Kovács Gergő - Imperial Baits team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk